Wat is ADHD?

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. Voorheen werd het ook wel MBD (Minimal Brain Dysfunction) genoemd. Bij deze kinderen komen er teveel prikkels tegelijk aan informatie binnen, waardoor zich vaak concentratiestoornissen voordoen.

Hyperactiviteit, problemen met de fijne motoriek, moeite in de omgang met andere kinderen, het leren op school en spraakachterstanden, zijn over het algemeen de kenmerken van ADHD.

Naar schatting heeft 3 tot 5 procent van de Nederlandse kinderen ADHD. Het is dan ook een hardnekkig misverstand dat de stoornis ontstaat door een tekort aan aandacht van de ouders. ADHD is een biologische stoornis die voor een gedeelte erfelijk is bepaald. De hersenen reageren anders dan normaal, vooral in het deel waar ordenen van prikkels plaatsvindt. Kinderen en volwassenen omschrijven hun stoornis veelal als “een enorme chaos in mijn hoofd”.

Eigenlijk zijn er twee typische trekken. Ten eerste zijn kinderen met ADHD veel gevoeliger dan andere kinderen. Ze reageren sterker, sneller en emotioneler op nieuwe en wisselende prikkels uit hun omgeving waar ze bijvoorbeeld nog niet aangewend zijn.

Ten tweede hebben ze nogal eens moeite met bepaalde vaardigheden in het begrijpen van bepaalde soorten prikkels. Vaak hebben deze kinderen ook nog een achterstand op sociaal en emotioneel gebied. Zonder dat ze het zelf in de gaten hebben, reageren deze kinderen anders op bepaalde prikkels en gebeurtenissen. Hierdoor kunnen ze nog wel eens verkeerd begrepen worden. Maar kinderen met ADHD kunnen ook spontaan en open zijn, een enorme creativiteit hebben, energiek en enthousiast zijn, humor.

Trivers_wat_is_ADHD
Trivers_wat_is_ADHD_contact

Contact opnemen

  Contactgegevens

  Trivers Zevenbergen

  Pastoor van Kessellaan 3
  4761 BH Zevenbergen

  Telefoon: (0165) 398 888
  E-mail:secretariaat@trivers.nl
  KvK: 65680200

  Trivers Breda

  Zuringveld 1
  4847 KS Teteringen

  Telefoon: (0165) 398 888
  E-mail: secretariaat@trivers.nl
  KvK: 65680200

  Trivers Roosendaal

  Parklaan 9
  4702 XA Roosendaal

  Telefoon: (0165) 398 888
  E-mail: secretariaat@trivers.nl
  KvK: 65680200

  Trivers Bergen op Zoom

  Louis Porquinlaan
  4611 BP Bergen op Zoom

  Telefoon: (0165) 398 888
  E-mail: secretariaat@trivers.nl
  KvK: 65680200