EMDR komt in aanmerking wanneer het kind of de adolescent kampt met problemen, waarvan vermoed wordt dat ze te maken hebben met eerder meegemaakte ingrijpende gebeurtenissen.
Toepassing van EMDR is mogelijk bij kinderen van alle leeftijden. Ook ingrijpende gebeurtenissen die plaats vonden voordat de taalontwikkeling op gang is gekomen, kunnen met behulp van EMDR worden verwerkt. Bij heel jonge kinderen krijgen ouders of verzorgers een belangrijk aandeel in de behandeling.
Hoe gaat het in zijn werk?
De behandelaar zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken, met alle beelden, gedachtes en gevoelens. Dit gebeurt om informatie over de traumatische gebeurtenis te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces gestart. De behandelaar zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen (“er een plaatje van de maken”). Maar nu gebeurt dit in combinatie met een taak die het voor de cliënt moeilijk maakt om aan iets anders te denken (een zogeheten werkgeheugentaak). Vaak is dit het volgen van de hand van de behandelaar die voor het gezicht heen en weer beweegt. Het gaat hierbij om series/sets van oogbewegingen. Na iedere serie/set wordt er even rust genomen. De behandelaar zal vervolgens vragen wat er in de gedachte naar boven komt. De sets oogbewegingen zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds makkelijker om aan de ingrijpende gebeurtenis terug te denken.
De sets zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Maar het kan ook zijn dat minder onprettige aspecten van dezelfde situatie naar voren komen. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de schokkende ervaring steeds meer een plek krijgt in de levensgeschiedenis van de persoon.
Contact opnemen
Contactgegevens
Trivers Zevenbergen
Pastoor van Kessellaan 3
4761 BH Zevenbergen
Telefoon: (0165) 398 888
E-mail:secretariaat@trivers.nl
KvK: 65680200
Trivers Breda
Zuringveld 1
4847 KS Teteringen
Telefoon: (0165) 398 888
E-mail: secretariaat@trivers.nl
KvK: 65680200
Trivers Roosendaal
Parklaan 9
4702 XA Roosendaal
Telefoon: (0165) 398 888
E-mail: secretariaat@trivers.nl
KvK: 65680200
Trivers Bergen op Zoom
Louis Porquinlaan
4611 BP Bergen op Zoom
Telefoon: (0165) 398 888
E-mail: secretariaat@trivers.nl
KvK: 65680200